Ontbijten is het leukste wat er is + de fijnste ontbijtadresjes

By Thursday, March 19, 2015 0 , , , , Permalink 0

Of het nou echt de belangrijkste maaltijd van de dag is, daarover zijn de meningen verdeeld, maar feit is wel dat wij er heel blij van worden: het ontbijt. Hoe anders was dat een paar jaar geleden, toen ik al zeer verguld met mezelf was als ik de tijd had gevonden om op de fiets of in de trein een ongeïnspireerde boterham met kaas in drie happen naar binnen te werken.

Best heel stom dat ik dat jaren zo heb gedaan want a) niet gezond en b) ontbijten kan zo lekker zijn. Tegenwoordig ben ik zo iemand die zich voor het slapen gaan al verheugt op het ontbijt en ik durf er m’n hand voor in het vuur te steken dat Rox er net zo over denkt. Het is ook de maaltijd waarbij ik het ’t minst ingewikkeld vind om iets gezonds te bedenken (ok, meestal. Een knisperend chocoladecroissantje kunnen we natuurlijk niet weigeren).

Chiapudding
Als je onze Rox een beetje volgt op Instagram is het je misschien al eens opgevallen dat ze fantastische ontbijtjes in elkaar draait. Chiapudding met duuzend superfoods, smoothies in kleuren waarvan je niet wist dat ze bestaan, havermoutpap met mango en kokos – draait ze allemaal d’r hand niet voor om.

Havermout
Op dagen van haast (lees: iedere doordeweekse ochtend) is mijn lievelingsontbijt een kommetje havermout met ongezoete kokosmelk, rood fruit, kaneel en een handje noten als ik die in huis heb. Die havermout warm ik trouwens gewoon, shock, horror, op in de magnetron. Als ik de healthfreaks onder ons mag geloven krijg je daar allerlei enge ziektes van, maar oh well… we moeten allemaal een keer dood, niewaar? Ook lekker: granola met amandelmelk en kaneel. Als je in een ijverige bui bent kun je die zelf maken, maar deze van Dorset is ook heel lekker (en we krijgen heus geen geld om dat te zeggen, ik vind het gewoon echt). En als ik in het weekend tijd en zin heb maak ik bananenpannenkoekjes. Keilekker met wat blauwe bessen en kokosrasp.

Adresjes
Minstens zo leuk als zelf een majestic ontbijt fabriceren is uit ontbijten gaan. Niets fijner dan op een zondag zo rond een uur of elf uit je nest te rollen om met je nog gehavende hoofd ergens aan te schuiven voor een uitgebreide brunch. Bijna (bijna) net zo leuk als echt uiten gaan. En bofkonten die we zijn kun je dat in onze hometown Utrecht dus heel goed. Een paar van onze favoriete adresjes.

  • Cornelis was vroeger een kruidenier en is nu omgetoverd tot een superfijn tentje waar je terecht kunt voor de beste chai tea lattes, Griekse yoghurt met muesli, belegde broodjes en huisgemaakte taartjes. Het is verder ook een heel relaxte plek om rustig te ontwaken met een krantje en een beetje jazz op de achtergrond.
  • Geen verrassing, maar hij kan niet in dit lijstje ontbreken: Stan & Co. De kaart is net vernieuwd en de bebaarde hipsterbediening zet je met liefde een voedzaam ontbijtje voor. Of in mijn geval iets minder voedzaam, want ik ging er voor de banana pancake met ahornsiroop. Smullon!
  • Bij Eetwinkel Geniet hebben ze huisgemaakte granola waar ik gerust voor omfiets. Verder is er biologische muesli, smoothies en tig lekkere boterhammen waaraan nergens suiker is toegevoegd. Werden we ook heel gelukkig van tijdens ons suikerdrama afgelopen januari.
  • Als je zo’n non-ontbijter bent die ‘s ochtends geen hap door d’r keel krijgt maar wel heel veel waarde hecht aan een goed bakkie leut, moet je naar The Village. Een begrip in Utrecht waar ze koffie Heel Serieus nemen. En dat proef je er dus ook aan af.
  • Ook een goeie voor die niet-Utrechters: Bagels and Beans. Niet bijster origineel, maar wel gewoon heel goed. Alle fitgirls komen er aan hun trekken met tarwegrasshotjes, alle vega’s MOETEN de bagel met tonijnsalade van de Vegetarische Slager proberen en iedereen daar tussenin kan ik de yoghurt met acht superfoods van harte aanbevelen. Zit je de rest van de dag nog bommetjevol.
  • Voor alle Brabo’s: ga naar Crème in Den Bosch. Ik heb er laatst een superroyaal ontbijt met havermout, yoghurt en fruitsalade gegeten en het was episch. Je kunt de rest van de dag geen eten meer zien want het is Veel, maar beter kun je de dag bijna niet beginnen. Je kunt ook een smoothie meenemen als je haast hebt, maar toch iets gezonds wil. Voor de echte diehards hebben ze er zelfs eentje waar tomaat en paprika in zit. Moet je maar net zin in hebben zo op de vroege ochtend.

We delen deze adresjes natuurlijk met liefde, maar het is wel risky business want straks staan er rijendik voor de deur (reële kans gezien ons miljardenpubliek) en moeten wij ons heil ergens anders zoeken. Daarom: voor wat hoort wat. Waar en hoe ontbijt jij het liefst?

No Comments Yet.

Wat vind jij?