16 onmisbare tips voor een eersteklas vlucht

By Monday, September 29, 2014 2 , , , , Permalink 0

Ik reis zo vaak mogelijk en heb al aardig wat airmiles afgelegd. Je zou kunnen zeggen dat ik door schade en schande een beetje wijzer ben geworden, wat vliegen betreft. Daarom deel ik graag mijn reistips met je, zodat vliegen vanaf nu ook voor jou een feest wordt:

1. Meld je altijd aan voor het spaarprogramma van de maatschappij waarmee je vliegt. Met slechts een paar lange vluchten kun je al veel miles sparen. Zo had ik na twee retourvluchten met Emirates al genoeg miles voor een upgrade naar business class in de A380. En dat was hemels. Ik werd opgehaald door een auto met chauffeur, kreeg aan boord champagne, bonbons en luxe noten, ik had een ENORME stoel met verschillende massagestanden en een eigen minibar. Aan boord mag je ook nog gebruik maken van de bar, waar je gratis cocktails kunt bestellen en broodjes kunt pakken. Ik was bijna blij dat we een doorstart moesten maken bij de landing, zodat ik nog iets langer op die stoel mocht zitten. Als ik het geld had om voortaan altijd zo te vliegen, zou ik het wel weten. Emirates is sowieso een van mijn favoriete maatschappijen en de A380 een prachtkist.Tips voor een eersteklas vlucht

2. Goedkope vliegtickets vind je via TicketSpy, PaperFlies en Skyscanner. Het loont echt de moeite om prijzen te vergelijken. Bij Skyscanner kun je een prijsalarm instellen, zodat je een mailtje krijgt als de prijs naar je gewenste bestemming is gedaald of gestegen.

3. Ben je net als ik vegetariër of heb je andere dieetwensen? Bij alle grote maatschappijen kun je dat van tevoren aangeven in je boeking. Extra voordeel: je krijgt als eerste te eten! Op korte vluchten krijg je natuurlijk geen maaltijd, dus dan heeft het geen zin.

4. Wil je bij het raam zitten of juist bij het gangpad? Je kunt bijna altijd van tevoren een stoel reserveren. Sommige (budget)maatschappijen vragen daar geld voor, maar dat kan het waard zijn. Als je op een eindeloze vlucht naar Australië tussen twee mensen in geperst zit, word je echt niet blij.

5. Via SeatGuru kun je zien welke stoel aan boord van jouw vlucht het meest comfortabel is.

A380 Emirates

6. Doe makkelijke kleding aan als je gaat vliegen. Een broek zonder riem bijvoorbeeld, en schoenen die je zo kunt uitschoppen. Bespaart tijd bij de security en het zit ook lekker. Het kan afwisselend heel koud of juist bloedheet zijn aan boord, laagjes zijn key. Neem een lekker dikke sjaal mee: multifunctioneel. Je kunt ‘m ook als kussentje gebruiken. En sokken! De pakketjes die je vroeger altijd kreeg, met een masker, oordoppen en sokken, zijn bij veel maatschappijen al wegbezuinigd.

7. Vliegtickets hoef je allang niet meer uit te printen. Aan je paspoort heb je genoeg bij de incheckbalie.

8. Bij de grote maatschappijen hoef je niet te wachten tot de crew langskomt met eten en drinken. Verga je van de dorst, loop dan gewoon even naar achter en vraag om een drankje of snack. Op lange vluchten kost dat niets.

9. Vlak na het eten gaat iedereen naar het toilet. Wees de drukte voor.

Tips voor een eersteklas vlucht10. Bij veel maatschappijen kun je je telefoon opladen via een USB-poort in de stoel voor je.

11. Bagage raakt weleens kwijt. Het is mij al twee keer overkomen. Om te voorkomen dat je belangrijkste spullen niet aankomen op de bestemming, stop je die in je handbagage.

12. Check altijd even het track record van de maatschappij waarmee je wilt vliegen. Ik zou persoonlijk niet instappen bij de Dreamliner van Boeing. Met dit vliegtuig zijn al zo vreselijk veel problemen geweest, dat zelfs medewerkers van Boeing er niet mee durven te vliegen. Een kwestie van tijd voordat het echt mis gaat.

13. Heeft je vlucht veel vertraging? Via EUclaim kun je daar tot wel 600 euro schadevergoeding voor krijgen. Het is mij al eens gelukt. Ik vloog met ArkeFly terug vanuit Cuba. Het toestel maakte een tussenlanding in Mexico, waarbij het landingsgestel beschadigd raakte. We mochten niet verder vliegen en kwamen uiteindelijk een dag later aan in Nederland. Een paar jaar later kregen we via EUclaim 450 euro de man terug, terwijl de reis in totaal 600 euro had gekost. Toch de moeite waard. EUclaim houdt 29% procent plus administratiekosten in van het toegewezen bedrag, verder kost het je niets.

14. Als je je vlucht om wat voor reden dan ook mist of moet annuleren, ben je niet automatisch al je geld kwijt. Ik vloog van Phuket naar Kuala Lumpur met AirAsia, om vanuit Maleisië door te vliegen naar Amsterdam met Emirates. AirAsia had veel vertraging (tip: zorg dat je dit incalculeert zodat jou dit niet overkomt), waardoor ik mijn aansluiting miste. Emirates kon er niets aan doen en AirAsia is low cost, dus naar een vergoeding kon ik fluiten. Ik moest een peperdure nieuwe vlucht boeken. Maar achteraf heb ik alsnog honderden euro’s terug gekregen van Emirates omdat ik de luchthavenbelasting dubbel had betaald.

Tips voor een fijne vlucht15. Heb je vliegangst? Oxazepam helpt. Je wordt er heerlijk zen van. Ik had ook vreselijke vliegangst. Bij een beetje turbulentie zat ik al huilend een afscheidsbrief te schrijven. Maar nu ik vaker vlieg en nooit meer naar Air Crash Investigation kijk, kan ik het zonder pillen af en maak ik me nergens meer druk om als we eenmaal zijn opgestegen.

16. Heb je een vlucht geboekt met een lange overstap, dan biedt de maatschappij vaak eetbonnen aan voor op de luchthaven. In sommige gevallen kun je ook gratis een overnachting krijgen. Ik heb dat eens gehad in Dubai, bij Emirates weer. Hier moet je wel zelf achteraan en dit kun je niet meer regelen als je al in Dubai bent. Meteen bij de boeking doen.

– RV.

2 Comments
 • linda
  September 30, 2014

  Wat een mooie lijst met tips, in heel veel kan ik mij zeker vinden! Dat de Dreamliner zo slecht is, daar schrik ik wel van. Zal ook niet snel in zo’n splinternieuw vliegtuig stappen, ik wacht liever tot de kinderziektes eruit zijn :)

 • Daphne | Cruisendoejezo
  October 3, 2014

  Fijn lijstje!
  De tip van ‘t terug vragen van teveel betaalde luchthavenbelasting ga ik onthouden :)

Wat vind jij?