Reizen in Israël: ‘In Jerusalem you pray, in Tel Aviv you play’

By Sunday, March 15, 2015 3 , , , Permalink 0

Er heerste even een oorverdovende stilte op Cloud Nine. Suus werkte zich drie slagen in de rondte, ik had het Heel Zwaar in Israël. Daar bezocht ik Jeruzalem en Tel Aviv. Ik at mezelf een voedselcoma met de heerlijkste gerechten, scheurde als een oppernerd op een Segway door de hoofdstad, dook het nachtleven van Tel Aviv in en snoof zoveel cultuur dat ik er high van werd. Zonder dollen: gaat dat land zien.

‘In Jerusalem you pray, in Tel Aviv you play’, zeggen de Israëli’s. De twee steden liggen op nog geen uur van elkaar rijden, maar verschillen als dag en nacht. Jeruzalem is de eeuwenoude stad waar ultraorthodoxe joden op een steenworp afstand wonen van moslimfundamentalisten, seculiere Palestijnen, christenen, Armeniërs en alles wat daartussenin zit. Tel Aviv is de moderne metropool, de hippe kuststad met een levendige uitgaanscultuur, bruisende promenade en fijne restaurants. Over de twee steden is zoveel te vertellen, dat ik er een boek over vol zou kunnen schrijven. Op Cloud Nine probeer ik het kort te houden (spoiler alert: dat is mislukt). Vandaag vertel ik wat je in Jeruzalem te zoeken hebt, volgende week lees je waarom je deze zomer echt naar Tel Aviv moet.

Jeruzalem is een van de meest beladen plekken op aarde. Het is de bakermat van het jodendom, de plek waar Jezus aan het kruis zou zijn genageld én een van de heiligste plekken in de islam. De stad is dan ook een smeltkroes van religies en culturen. Zo nu en dan breekt de pleuris er uit, maar over het algemeen tolereren de bewoners elkaar. In de moslimwijk moet je niet vreemd opkijken als je een IS-vlag ziet wapperen, terwijl een paar honderd meter verderop een synagoge staat te pronken. Als overtuigd atheïst keek ik er mijn ogen uit.

Klaagmuur Jeruzalem

Klaagmuur-selfie

Joden
De Old City, omringd door een stadsmuur, vormt het middelpunt van Jeruzalem. Het is net een openluchtmuseum. Haast elke straathoek heeft een verhaal. De hele stad is opgetrokken uit natuursteen, dat ze ‘Jerusalem stone’ noemen. Ook de klaagmuur bestaat uit deze steen. De klaagmuur (Western Wall of Wailing Wall) is het heilige der heiligen voor de joden. Het is als toerist een vreemde gewaarwording om tussen de biddende joden aan de muur te staan. Om me heen zie ik vrouwen hartverscheurend huilen (de mannen hebben verderop hun eigen stuk muur). Veel mensen laten in de voegen briefjes achter voor God. Deze briefjes worden twee keer per jaar verwijderd en begraven op de Olijfberg, van waar je overigens het beste uitzicht hebt over de stad. De muur je rug toekeren is not done, dus ik schuifel achterwaarts terug naar het grote plein. Daarvandaan zie ik een grote gouden koepel boven de stad uittorenen.

Jeruzalem old city

Moslims
Deze Rotskoepel staat op de Tempelberg naast de Al-Aqsa-moskee, een van de heiligste plaatsen in de islam (na de Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina). Alleen moslims zijn er welkom. Ik maak foto’s vanaf de toegangspoort. Een bewaker vraagt me zo ongeveer ten huwelijk, maar mooi niet dat ik de moskee van dichtbij mag bekijken. We lopen verder door de nauwe oude straatjes waar mensen hun waar verkopen. Je vindt er bijvoorbeeld falafel, halva (een Israëlische specialiteit gemaakt van sesamzaad en suiker), verse sapjes, thee en bijzondere souvenirs, zoals de digitale gebedsteller die een enthousiaste winkelier ons laat zien.

Jeruzalem Via Dolorosa

Christenen
Even verderop ligt de Via Dolorosa (kruisweg), waar Jezus volgens het christendom zijn kruis droeg. Verspreid door de binnenstad zijn 14 staties te vinden die herinneren aan de lijdensweg van Jezus. Een deel van die staties bevindt zich in de Heilig-Grafkerk, de plek waar Jezus gekruisigd en begraven zou zijn. In deze wijk zien we de meeste toeristen, al is het in deze tijd van het jaar relatief rustig.

Alle heilige plekken liggen op loopafstand van elkaar. Je kan je wel voorstellen dat dit de nodige spanningen met zich meebrengt. Voor de veiligheid wordt op sommige plekken je tas doorzocht. Als je vliegt met de nationale luchtvaartmaatschappij El Al krijg je eenzelfde kruisverhoor als wanneer je naar de VS vliegt. Israël zal mogelijk altijd een conflictgebied blijven, maar het zou zonde zijn om dit veelzijdige en fascinerende land daarom links te laten liggen. Als toerist hoef je je weinig zorgen te maken, mits je uit de buurt blijft van de Gazastrook.

Things to do:
In de oude stad kan je uren rondstruinen, maar ook deze activiteiten zijn de moeite waard als je in Jeruzalem bent:

1. Segway-tour
Nerd alert! Ik zou waarschijnlijk nooit vrijwillig op een Segway zijn gestapt, maar onze gids was verkozen tot een van de meest sexy tourguides van Israël, dus euh… dat leek me een goede reden. Helmpje op en gaan. Hortend en stotend, maar zonder kleerscheuren bewogen we ons door Jeruzalem. Eerlijk gezegd best vermakelijk! En die gids (noteer: Jaïr) was inderdaad een leukerd. Meer info.

2. Lichtshow bij de Citadel
De geschiedenis van Jeruzalem wordt ‘s avonds met spectaculaire beelden geprojecteerd op de muren van The Tower of David. Je zit buiten en de show duurt zo’n 45 minuten. Niet zo suf als je misschien denkt. Meer info.

3. Proeverij op de markt
Het eten in Israël is hemels. Keuzestress tijdens de lunch? Ga dan naar de Machne Yehuda Shuk en koop een Market Bites Card. Hiermee kan je bij zes verschillende zaken hapjes halen. Begin bijvoorbeeld met homemade hummus (‘choemoes’, dat ze hier niet eten als spread, maar als complete maaltijd), haal ergens anders een vers sapje, soep, snacks of brood en sluit af met ijs of koffie. Voor 99 NIS (zo’n 20 euro) heb je een flinke lunch. Wij skipten zelfs 1 stop omdat we zo vol zaten. Meer info.

4. Holocaustmuseum
Een bezoek aan Jeruzalem is niet compleet zonder Yad Vashem, het Holocaustmuseum. De gruwelijke geschiedenis van de jodenvervolging komt hier heel dichtbij. ‘Er waren goede Nederlanders. Er waren hele goede Nederlanders. Maar er waren ook hele slechte’, vertelt een oude joodse vrouw in een video. Tot twee keer toe liepen de tranen over m’n wangen bij dit soort verhalen van overlevenden. Indrukwekkend. Meer info.

5. Israel Museum
In dit museum zijn de Dode Zeerollen te bewonderen, die onder meer de oudst bewaard gebleven versies van het Oude Testament bevatten. Deze zijn ook online te bekijken. In de museumtuin staat een schaalmodel van het Jeruzalem van 1966. Binnen hangen ook werken van Rembrandt, Rubens en Bosch. Meer info.

Genoeg cultuur gesnoven? Tijd voor Tel Aviv! Volgende week lees je hier wat daar zoal te doen is.

3 Comments
 • Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  March 15, 2015

  Wow. Ik vind het zo mooi dat jullie alle religies hebben genoemd en hier mooie stukjes over hebben geschreven.
  Ik ben heel benieuwd naar Tel Aviv.

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  March 17, 2015

  Leuk stuk geworden! Vooral die Klaagmuur-selfie is goed gelukt :D!

 • Rob van Helvoort
  March 31, 2015

  Gaaf, israel is echt een prachtige bestemming! mooie foto’s ook!

Wat vind jij?